|
|
Pivní okénko 3. [29.8.2006]
Uveřejněno ve Slavičínském ZPRAVODAJI - Září 2006
Pivní okénko - O pivu nejen jak ho známe
· Pivní statistika ČR za rok 2005: celková výroba pivovarů překročila 19 miliónů hektolitrů, konkrétně o 316 000 hl více než v roce 2004. Jedná se o druhý nejlepší výsledek za posledních 15 let. Exportováno bylo přes 3 milióny hl. Nejvíce do SRN, dále pak na Slovensko, do Velké Británie a USA. Dovoz piva do ČR nedosáhl ani 1% spotřeby. Spotřeba piva byla v přepočtu na jednoho obyvatele 156,5 litru.
· Fáze výroby piva: rmutování - směs sladového šrotu a vody se za neustálého míchání ohřívá. Při ohřevu jsou zařazovány časové prodlevy, ve kterých je optimální působení sladových enzymů. Tím je určován základní chuťový charakter vyráběného piva. Rmutování je převedení rozpustných látek sladu do vodného roztoku. Cílem procesu rmutování je přeměnit nerozpustné látky sladu do roztoku na sladové cukry.
· První zpráva o výrobě piva na našem území se váže k Břevnovskému klášteru. Uvádí se, že v roce 993, kdy klášter vysvětil druhý český biskup Vojtěch, vyráběli tamní benediktini pivo.
· Pivní akce: 8.-10.9.2006 – U Talafy – ochutnávka Tmavého piva z pivovaru Janáček Uherský Brod.
|